English תנאי שימוש הודעות מפת האתר פורום צור קשר דף הבית  
דף הבית רפואה וטיפול  צהבת HCV - הפטיטיס  חידושים בטיפול בהפטיטיס C

מתוך מכביתון - המגזין לחיים בריאים גיליון 127 ספטמבר 2012 תשרי תשע"ג
  

יעילות כפולה                                                * יעל טל

בשורה לחולי הפטיטיס C: תרופות חדשות
שמגדילות משמעותית את סיכויי הריפוי

האם עולם ‏הרפואה עומד למגר את הזיהום ‏הכרוני בנגיף ההפטיטיס C , אחת ‏המחלות שגורמות לדלקת כבד כרונית ולסיבוכיה? אם ‏לשפוט על פי התוצאות האופטימיות של טיפול תרופתי חדש, התשובה חיובית.. ‏שתי תרופות חדשות, ncivo‏I ו- Victrelis ‏, שהוכנסו לאחרונה לסל הבריאות, הביאו לפריצת דרך משמעותית ביותר בשיעור המטופלים ‏שמשיגים ‏ריפוי מלא.
כ-180 ‏מיליוו אנשים ‏בעולם נדבקו בנגיף הפטיטיס C. בארץ מוערך מספרם ב-90,000-100,000. במיעוט המקרים הזיהום ‏חולף מעצמו, וב- 80%-75% ‏תתפתח מחלה כרונית. 22% ‏מהנדבקים ‏יפתחו בתוך 30-20 ‏שנה שחמת כבד ו-4%‏בקרב ‏המטופלים ‏עם ‏שחמת כבד יפתחו סרטן ראשוני ‏של הכבד. שחמת כבד על רקע זיהום ‏בנגיף הפטיטיס C היא הגורם ‏העיקרי היום ‏להשתלות כבד. לנגיף שישה זנים ‏(גנוטיפים‏) שונים 6-1). אצל ‏כ- 70% ‏ מכלל המטופלים ‏הזיהום ‏נגרם ‏על ידי גנוטיפ 1‏. לגנוטיפ יש השפעה רבה על משך הטיפול ועל אחוזי התגובה לטיפול אנטי ויראלי, כך שלמטופל עם גנוטיפ 2 או 3 יש סיכוי גדול יותר להחלמה בהשוואה למטופל עם ‏גנוטיפ 1.

‏מה כלל הטיפול עד היום?
הטיפול כלל שילוב של זריקה תת עורית פעם ‏בשבוע של פג אינטרפרון עם ‏טבליות ריבאוירין הניתנות מדי יום. בטיפול זה הושג ריפוי מלא ל-40%-50% ‏מכלל החולים עם ‏גנוטיפ 1.

ל-90%-80% ‏מכלל החולים ‏עם ‏גנוטיפ 2 
ול-80%-66% מכלל החולים ‏עם ‏גנוטיפ 3.

מה כולל הטיפול החדש?
התרופות החדשות פועלות ישירות כנגד הנגיף ופוגעות במעגל החיים ‏שלו. הן ניתנות בשילוב ‏עם ‏הטיפול הסטנדרטי הקיים ‏של פג אינטרפרון וריבאוירין (טיפול משולש) ‏ואינן ניתנות כטיפול יחידני. שתיהן יעילות בעיקר בטיפול בזיהום כרוני בנגיף ההפטיטיס C ‏ גנוטיפ 1.
מתן הטיפול המשולש כרוך בעלייה ניכרת ‏באחוז המטופלים המשיגים ריפוי מלא ומגיע ‏ל-75%-66% ‏לחולים ‏בגנוטיפ 1‏. אצל חלק מהמטופלים ‏מתאפשר קיצור משך הטיפול מ-48 ‏שבועות ל-24 ‏שבועות בלי לפגוע בסיכויי ההחלמה. בנוסף אפשר להציע את הטיפול המשולש גם ‏בקבוצת המטופלים ‏עם שחמת כבד המוגדרים "קשים" לטיפול. בקבוצה זאת שיעור המטופלים ‏שהשיגו ריפוי מלא בטיפול המשולש היה 62%-52%. גם ‏בקבוצת המטופלים ‏שנכשלו בעבר בטיפול הסטנדרטי הקודם של פג אינטרפרון וריבאוירין, ‏מתן הטיפול המשולש מביא לעלייה ניכרת בשיעור המטופלים ‏המשיגים ריפוי מלא - 88%-38%, תלוי בתגובה לטיפול הסטנדרטי בעבר.

איפה מקבלים את הטיפול?
הטיפול ניתן על ידי מומחים לגסטרואנטרולוגיה ולמחלות כבד ואפשר לקבלו גם ‏בקהילה.

מי נמצא בקבוצת הסיכון?
 
* מי שקיבל עירוי דם ותוצריו לפני שנת 1992 ‏(אז התגלה הנגיף)
 
* חולים שעברו השתלות איברים בארץ לפני1992
 
* מטופלים בדיאליזה
 
* אנשים שעברו קעקועים, דיקור או זריקה בכלים שאינם סטריליים או שאינם חד פעמיים
 
* עולים ממדינות חבר העמים
 
* ‏מזריקי סמים
 

___________________________________________________________________________
ייעוץ מקצועי: פרופ' זיו בן ארי, מנהלת המרכז למחלות כבד, יו"ר  החברה הישראלית לחקר הכבד, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

תודות וקרדיטים יצירת קשר פניה למנהל האתר פרסום באתר רופא כונן 03-5302409  
© כל הזכויות שמורות לאלי וישניצר