English תנאי שימוש הודעות מפת האתר פורום צור קשר דף הבית  
דף הבית רפואה וטיפול  אורטופדיה ופיסיותרפיה

המאמר

כותב / מקור

תאריך
המופיליה ובעיות אורטופדיות שיחה עם ד"ר מייק היים, אורתופד המרכז להמופיליה על פגיעת המחלה במפרקים עלים 10 מרס 2001
פיזיותרפיה כדרך חיים רחל טיקטינסקי על חשיבות הפיזיותרפיה ועל קבוצות תרגול בבריכה לתינוקות עלים 12 מרס 2002
הידרותרפיה טיפול באמצעות מים * חיים וייסמן נובמבר 2004
המופיליה ופיסיותרפיה קובץ מצגת 1.5MB PPT רחל טיקטינסקי, פזיוטרפיסטית ספטמבר 2006
תרגילי פיסיותרפיה לחולי המופיליה הפדרציה העולמית להמופיליה WFH 2007
פתולוגיה באזור מפרק המרפק פרופ' מיכאל היים ינואר 2012
חדש בישראל : ניתוח החלפת מפרק ברך בהתאמה אישית מערכת מדיקו דצמבר 2016

The Future Of Joint Replacement Lies In 3D Printing

Ian McDermott

אפריל 2017
תפקוד המפרקים אצל חולי המופיליה ומדריך מאויר לשמירתם - נובו נורדיסק. תרגום אלי וישניצר נובו נורדיסק ינואר 2020

הידרותרפיה טיפול באמצעות מים (הידרו-מים, תרפיה-טיפול).

מאת חיים ויסמן

המלצתי החמה לחולים המופיליים טיפול הידרותרפי בבריכה מתאימה.

 

השימוש במים כאמצעי טיפולי מתבסס על מספר תכונות יחודיות של המים: ציפה, צפיפות המים, תנועת המערבולת, לחץ הידרוסטטי, חום המים.

ציפה בעת השהייה במים קימת הפחתה במשקל הגוף. הפחתה זו במשקל נמצאת ביחס ישר לעומק המים שבו נמצא הגוף (פועל יוצא מחוק ארכימדס שקבע שהכוח ההידרוסטטי הפועל על הגוף השקוע הוא ביחס ישר למשקל הנוזל בנפח הנתפס על ידו). הציפה מאפשרת פעילות גופנית בעלת עומס נמוך במיוחד. הפחתת העומס על המיפרקים והחוליות באופן שיסייע לירידת הלחץ על הרקמות , ו הפרקים .

צפיפות המים צפיפות המים ביחס לאויר הנה גדולה פי כמה וכמה. לכן ההתנגדות לתנועה במים הנה גדולה בהרבה מההתנגדות ביבשה. התנועה במים גורמת לחיכוך נכר לגוף המסייע לחיזוק שרירים. על ידי ויסות מהירות התנועה, מצליח המטופל לווסת את כוח ההתנגדות בהתאם ליכולתו. כמו כן, ניתן להגיע לרמת ויסות עדינה הן מבחינת עוצמת הכוח והן מבחינת הכוון (וקטור הכוח). שיטה זו מאפשרת חיזוק שרירים שונים בעוצמה הולכת וגוברת על פי יכולתו המסתגלת של המטופל.

תנועת המערבולת בבריכות בהן יש תנועת מערבולת יזומה (כמו בג'קוזי) תנועת המערבולת, במים, הפועלת על הגוף מאפשרת עבודה על חיזוק השרירים, שווי משקל ויציבות. בבריכה ללא תנועת מערבולת יזומה, ניתן לדמות מצב כזה על ידי הנעת הגפיים במים בכוונים שונים ומגוונים.

לחץ הידרוסטטי ככל שהמים עמוקים יותר הלחץ על מעטפת הגוף חזק יותר. הלחץ ההידרוסטטי סביב האיבר פועל ככוח חיצוני המפזר נפיחויות, עוזר לחזרה הורידית מהרגלים ללב, עוזר לייצוב מפרקים חופשיים, עוזר לחיזוק שרירי הנשימה.

חום המים טמפרטורת המים, בבריכה טיפולית, מיוצבת בערכים שבין 31-34 מעלות צלסיוס. חום המים גורם להפחתת הטונוס השרירי, מקל את הנוקשות והכאב של השרירים והפרקים ומשפר את הגמישות. שהייה במים בטמפרטורה זו מקילה באופן משמעותי את הכאב הפיזי ומאידך מביאה להרפייה כללית גופנית ונפשית של המטופל.

סביבה "ידידותית" לפעילות גופנית המתאימה לחולה ההמופילי במיוחד אם נדאג לשחות \ לתרגל בבריכה שבה אין עומס רב של מטופלים, אזי כל התנועות של הגוף והגפיים לא תיתקלנה בסכנת חבלה. יש כמובן להישמר מדפנות הבריכה.

סיכום הטיפול במים מאפשר עבודה מגוונת לצורך חיזוק שרירים, הגדלת טווחי תנועה, שיפור תבניות הליכה, הפעלת פרקים במינימום עומס צירי, שמירה על שווי משקל, שיפור בתפקוד מערכת לב-ריאות, הרפייה, לימוד ושיפור שחייה בסגנונות השונים.

למי שאינו שוחה, יש כיום מגוון רחב של מצופים ואביזרים שונים המקלים ומגוונים את הפעילות במים. חלק מאביזרי עזר אלו מיועד להגדלת עוצמת הכוח הנדרשת לתרגילים.

מומלץ להתאים את הפעילות למצבו הגופני של המטופל, לבצע את הפעילות בהנחיית הפיסיוטרפיסטית של המרכז ועל פי המלצות רופאי המרכז הארצי להמופיליה.

בהתאם להנחיות רפואיות אלו, תקבע המדיניות של "טיפול מונע" לפני הפעילות בבריכה או מיד לאחריה ( למי שיש לו port) אם בכלל.

איחולי הידרותרפיה מוצלחת ומתמידה, להתראות באולימפידה……

תודות וקרדיטים יצירת קשר פניה למנהל האתר פרסום באתר רופא כונן 03-5302409  
© כל הזכויות שמורות לאלי וישניצר