English תנאי שימוש הודעות מפת האתר פורום צור קשר דף הבית  
דף הבית חדשות ודיווחים  חדשות מהארץ ומהעולם  פרסום פרטים רפואיים באינטרנט

אם הגעת לדף זה באמצעות מנוע חיפוש כמו GOOGLE או MSN לאחר שחיפשת מידע על אדם כלשהו או תיק בימ"ש הודעה זו מיועדת אליך:

שערורייה בארץ: עקב פרצה בחוק ניתן לחשוף מידע רפואי רגיש על חולים, ללא הסכמתם. הדברים מתרחשים באופן חופשי באינטרנט ובכל מקום ללא פיקוח ע"י פירסום פסקי דין. הבעיה תחמיר בקרוב עקב החלטת מנהל בתי המשפט כבוד השופט בעז אוקון על פרסום שיטתי ויסודי באתר בתי המשפט של פרוטוקולים ותצהירים של דיונים כולל בתי הדין לעבודה, שם מתנהלים דיונים של מבוטחים המתדיינים מול המוסד לביטוח לאומי.

מאת: אלי וישניצר  1.12.2005       

מקרה שקרה לחבר עמותת על"ה   לחץ כאן
פרוטוקול בלחיצת עכבר- כתבה במעריב  לחץ כאן

מכתב ח"כ מיכאל איתן-יו"ר ועדת החוקהלחץ כאן

מכתב מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי ד"ר יגאל בן שלוםלחץ כאן
מכתב סיכום ח"כ מיכאל איתן לחץ כאן
מכתבו של אהרון אברמוביץ מנכ"ל משרד המשפטים לחץ כאן
מכתבה של רבקי דב"ש ממחלקת יעוץ וחקיקה במשרד המשפטים לחץ כאן
מכתב ח"כ פרופ' אריה אלדד לחץ כאן
ינואר 2012: תביעה ייצוגית נגד חברת חשבים בעלת התקדין לייט בגין סחיטה ופרסום פוגע
צל"ש למאגר המידע המשפטי נבו
ספטמבר 2014: הנהלת בתי המשפט הורתה על איסור פרסום פסקי דין במנועי חיפוש

חברות העוסקות בהפצת מאגר מידע של פסקי דין ומשווקת את מרכולתה באינטרנט חושפות אגב כך, מידע רפואי ופרטי על מתדיינים נכים וחולים-נזקקי הביטוח הלאומי (ללא הסכמתם), החשיפה אודותיהם מתבצעת אגב פירסום פסקי דין שניתנו בעינינם בבתי הדין לעבודה מול המוסד לביטוח הלאומי.

בחודש יוני 2005 סיפרנו לכם על א.ה. - מצפון הארץ (שמו שמור במערכת) שנכווה ברותחין מפרסום פרטיו באינטרנט והוא סיפר: "היקשתי את שמי במנוע החיפוש google על מנת לראות האם מופיע האתר של מקום עבודתי  בעת הקשת שמי. להפתעתי בתוצאות החיפוש הופיע במקום גבוה, מאגר מידע משפטי עם פרטים רפואיים רגישים אודותיי, בעניין משפט שניהל נגדי המוסד לביטוח לאומי בעניין אחוזי נכות. הייתי בהלם".

יצויין שעקב פנייתה של מנכ"ל העמותה הגב' מיכל זיו  למאגר המידע, הואיל זה -לפנים שורת הדין להסיר את שמו של א.ה. ממנועי החיפוש אולם שמו ופרטיו עדיין זמינים במספר מאגרי מידע משפטיים הפתוחים לציבור באופן חופשי באינטרנט.

יצויין, שפסקי דין כשלעצמם מותרים לפרסום, בשם עיקרון פומביות הדיון. - וכאן טמונה הבעיה.

קלות ההגעה למידע מאפשרת לכל מעסיק פוטנציאלי לגלות את "תיבת הפנדורה" של המועמד. בעידן האינטרנט. לכל מעסיק יש מחשב ומעסיקים רבים בודקים תחילה באינטרנט מה ניתן לדעת על המועמד. 

הבעיה קשה בעיקר לאנשים שעובדים בתחום המיחשוב, והמידע המקצועי עליהם מצוי באינטרנט, ופתאום השד יודע מהיכן מגיע מידע רפואי רגיש שכזה, ללא רשות.

לאחרונה התבשרנו שאת המכה הקשה ביותר המהווה את שיא העוולה אנו עתידים לקבל מהיכל הצדק עצמו - דהיינו בתי המשפט.

בכתבה המופיעה בהמשך העמוד התברר שבכוונת בתי המשפט לפרסם הכל כולל פרוטוקולים דיונים מסמכים והכל ללא ביקורת וצנזורה.

 

כיצד תדע אם יש מידע רגיש אודותיך באינטרנט?

1. כנס לאחד ממנועי החיפוש: (לפי סדר החשיבות)

http://www.google.co.il

http://www.msn.co.il

http://www.yahoo.com

http://www.nana.co.il

http://www.walla.co.il

http://www.tapuz.co.il

http://www.parpar.org.il

http://home.iol.co.il

אם זמנך קצר, ניתן להסתפק בבדיקה במנוע google בלבד.

 

2. בחלון החיפוש רשום את שמך בווריאצויות שונות

למשל: חיפוש ראשון: "פלוני אלמוני" חיפוש שני אותו דבר ללא גרשיים. (כאשר פלוני אלמוני = שם פרטי ושם משפחה, בין השמות יפריד רווח)

כמו כן נסה ווריאיציות שונות של שמך עם שם המשפחה, על פי שמות חיבה ושגיאות כתיב מקובלות של שמך. בנוסף ניתן לחפש את שמך באנגלית/רוסית/ערבית באם הנך דובר שפות אילו, ניתן לנסות לחפש גם באמצעות מספרי תעודת זהות.

 

3. לחץ על כפתור "חפש" והמתן לתוצאות.

 

מה עושים אם גילית מידע רגיש אודותיך באינטרנט?

1. דווח מידית לאלי וישניצר בדוא"ל: eli@hemophilia.org.il  או בטלפון: 050-5785060

 

2. לפי סעיף 70 (ד) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב] התשמ"ד-1984(שהוסף לחוק בתיקון מספר 33 מדצמבר 2002) העניק לבית המשפט את הסמכות לאסור פרסום כלשהו של פרטים, אשר יש בהם לפגוע פגיעה חמורה בפרטיותו או בבטחונו של בעל דין, עד או אדם אחר ששמו הוזכר בדיון.

לפיכך במידה והינך מגיע לדיון משפטי עליך לבקש צו איסור פירסום, בכל התדיינות בעיקר בנושאים פרטיים ורגישים דוגמת הביטוח הלאומי. יצויין שבתי המשפט אינם מקלים במתן חיסיון שכזה ולפיכך אזרחי ישראל מופקרים לחסדיו / מעלליו של בית הדין. המחוקק לא השכיל לאזן נכון, בית זכות הציבור לדעת ופומביות הדיון לבין פגיעה חמורה בצנעת הפרט.
בתי המשפט ועורכי דין רואים לנגד עיניהם בעיקר את עיקרון פומביות הדיון, ומתעלמים בדרך כלל משמירה על צנעת הפרט שכשמדובר בפרטים רפואיים רגישים.

לגבי משפטים ודיונים שהתקיימו בעבר, יש לפנות לבית המשפט בו התקיים הדיון ולבקש חיסיון. בקשות אלו נידחות ברוב במקרים.

א.ה. עשה זאת ופנה לבתי המשפט בהם התנהלו דיונים בענייניו הרפואיים. בקשותיו נידחו כולם תוך התעלמות מטעוניו, ההגיוניים והנכונים.

 

וכך כתבה מיכל זיו - מנכ"ל העמותה לבית הדין בעניינו של א.ה.

 

למחלת ההמופיליה סטיגמה חברתית בעייתית.

 רבים נוטים לחשוב שמדובר במחלת הנפילה ואחרים חושדים בהמופילים בנשיאת מחלות מדבקות דוגמת איידס וצהבת (בתחילת שנות ה-80 התרחשה הדבקה של חולי המופיליה בנגיפים ולצערנו, מרביתם אינם עוד בין החיים אולם הסטיגמה עדיין מהלכת עלינו אימים). הבורות בציבור רבה, ולא רק בציבור הרחב אלא גם בקרב רופאים וצוות רפואי, והדבר מונע מהחולים קבלת עבודה.

 לפיכך, ובצר להם, רבים מהחולים מסתירים את מחלתם.

 בתי חולים מחויבים, על פי חוק, לשמור על סודיות רפואית

 מדוע התדיינות של חולה עם המל"ל תהיה פטורה מחובה זו? 

 אנו מבקשים חיסיון עבור אדם שעלולה לדבוק בו הסטיגמה, על לא עוול בכפו, בדומה לנפגעות תקיפה מינית אשר פעם אחת נפגעות מעצם המעשה ופעם שנייה מהדימוי החברתי

 ערכי הדמוקרטיה ופומביות הדיון נמצאים לנגד עיניה של העמותה כאשר היא פונה ומבקשת מבית המשפט הנכבד להסיר את שמו המלא של המבקש בעת פרסום פסה"ד

 העמותה מאמינה שבית המשפט יאתר לבקשתו של המבקש לשמור את העובדה שנולד עם מחלה, את ההתדיינות שלו עם המל"ל ואת אחוזי הנכות שלו - הרחק מעיני הציבור.

בכבוד רב

מיכל זיו

מנכ"ל על"ה 

בית הדין היקשה ליבו וסירב להיענות גם לבקשה זו.

 

לפיכך אני קורא לבתי המשפט לשקול מחדש את החלטת כב' השופט אוקון, ולחברי הכנסת אני קורא להתאים את החקיקה למציאות הטכנולוגית ולהפסיק מצב אבסורדי זה, ולא להוציא החוצה ולפרסם ברבים מידע רפואי וסוציאלי על אזרחי ישראל

 

הלשכה לסיוע משפטי

הלשכה לסיוע משפטי השייכת למשרד המשפטים, אמורה לתת סיוע משפטי בחינם לכל מי שמעוניין להתדיין מול המוסד לביטוח לאומי בנושאים הקשורים לחוק הביטוח הלאומי- וזאת ללא קשר למצבו הכלכלי.

במסגרת מאמציו להסיר את שמו ופרטיו מהפרסומים באינטרנט פנה א.ה. ללישכה לסיוע משפטי שבאזור מגוריו, על מנת שתגיש בשמו לבית המשפט בקשה לצו איסור פירסום.

לתדהמתו נדרש לעבור בדיקה משפילה של יכולת כלכלית.

וזאת עליכם לדעת: קשה מאוד לעבור מבחן זה, ואפילו אדם שחי מקצבת המוסד לביטוח לאומי בלבד, עלול שלא לעבור אותו.

וכך יצא שא.ה. נשאר ללא סיוע משפטי, עקב עוול שגרם לו המוסד לביטוח לאומי.

עו"ד חוסאם ח'יר מהלשכה לסיוע משפטי, טען כי זה אינו עניין של המל"ל ולפיכך הקריטריונים לייצוג - קשים.

העובדות בשטח הוכיחו שדבריו של עו"ד ח'יר היו דברי סרק.

א.ה. פנה לבית הדין ללא ייצוג משפטי, והמל"ל התנגד לבקשה בשם ערכי הדמוקרטיה ופומביות הדיון.

רק לאחר לחץ כבד שהפעיל א.ה. על הלשכה המשפטית באזור מגוריו נאות זה להסיר התנגדותו. אולם למרות זאת השופט דחה את בקשתו.

 

בית הדין האזורי לעבודה

בהחלטתו כתב השופט בענינו של א.ה. בין היתר: "מן הראוי לציין, כי בכל שנה ניתנים אלפי פסקי דין בבית הדין לעבודה בתיקי ערעורים על ועדות רפואיות. ספק רב בעיני אם תיק זה זכה לתשומת לב מיוחדת - כי לא מדובר כאן בהלכה משפטית או בהחלטה תקדימית. על כן לצערי - אין מנוס אלא לדחות את הבקשה."

 

פניות לחברי כנסת

מאחר והחוק בעניין פרוץ פנה א.ה. לחברי ועדת חוקה חוק ומשפט ולחברי ועדת הרווחה. 2 השיבו לפניותיו: ח"כ אריה אלדד שמכתבו מוצג בהמשך, ויו"ר ועדת חוקה ח"כ מיכאל איתן שהוא עו"ד במקצועו.

ח"כ איתן פנה לכל הגורמים הרלוונטים, ובדק ביסודיות את הנושא. פנה למנכ"ל המוסד לביטוח לאומי ולמנכ"ל משרד המשפטים. בסוף כל התהליך רחצו כולם בניקיון כפיהם והמליצו לא.ה. לפנות לבית המשפט - וזה כאמור דחה את הבקשה.

ראה מכתביהם בהמשך.

אומר א.ה.: המערכת המשפטית כולה וגם המחוקק, לוקים בעיוורון ואטימות בנושא, כולל בית המשפט. המשפטנים שבויים בקונספציה של עצמם בעניין פומביות הדיון, כך ששום שופט לא יעז לאשר בקשה לאיסור פירסום על פרטים רפואיים, למרות שהחוק מאפשר לבית הדין לתת חיסיון שכזה.

אשר על כן ובעקבות החלטת מנהל בתי המשפט, לפרסם הכל באינטרנט, אני קורה לארגוני הנכים, העמותה לזכויות החולה, לחברי הכנסת, ולמשרד המשפטים, להתעורר, לפעול יחדיו לתיקון העוול, ויפה שעה אחת קודם.

 

במידה ויהיו התפתחויות נוספות בעניינו של א.ה. - נדווח!

 


מקרה שקרה לחבר עמותת על"ה:
זהירות: ברגע שתיכנסו להתדיינות משפטית, בין אם ביוזמתכם או ביוזמת המוסד לביטוח לאומי, פרטיכם הרפואייים והסוציאליים יתגלגלו חופשי ברשת האינטרנט.

 

בשנות ה-80 הוגדרו חולי ההמופיליה כקבוצת סיכון שעלולה ללקות גם באיידס, מאחר שהם מקבלים עירויי דם. באותה תקופה החלה מחלת האיידס להתפשט בעולם המערבי. "גם היום יש אנשים ששואלים אותי אם יש לי איידס", מספר א.ה. החולה במחלה, ומסתיר עובדה זו מחבריו למקום העבודה. לתדהמתו הרבה, יום בהיר אחד לפני כשנה הוא גילה שבהקשת שמו בגוגל או במנועי חיפוש אחרים באינטרנט, ניתן לקבל את ההתדיינות המשפטית שלו עם הביטוח הלאומי, ובתוכה פרטים רבים מתיקו הרפואי והסוציאלי.

הנוהל הוא שכל המבקש גימלת ניידות, פונה למשרד הבריאות, ועם התשובה המתקבלת הוא חוזר לביטוח הלאומי. אם הביטוח הלאומי מעוניין בערעור, הוא מגישו לבית-הדין האזורי לעבודה. א.ה. זכה במשפט, אך הביטוח הלאומי ערער בשנית, הפעם לבית-הדין הארצי לעבודה בירושלים. אז התגלגלו פרטיו האישיים למאגר משפטי אינטרנטי, ומשם למנועי החיפוש. במילים פשוטות: כל מי שמעורב בהתדיינות משפטית מול הביטוח הלאומי, עלול למצוא את פרטיו האישיים מטיילים להם בנחת באינטרנט.

לכאורה, כל תביעה משפטית יכולה להגיע לאחד המאגרים המשפטיים באינטרנט, אלא שבמקרה זה מדובר בגוף ממשלתי הכופה על האזרח להתדיין מולו בבית-המשפט. בשל כך, קיים חשש שהאזרח יפחד שפרטיו ידלפו לעיני כל, ויוותר על הניסיון לממש את זכותו.

 

תגובות:


בעיה אחרת הנוגעת לביטוח הלאומי מעלה מנכ"ל האגודה לזכויות החולה, ויוי וולפסון. "אנחנו יודעים שכמעט בכל עניין דורש המוסד לביטוח לאומי חתימת ויתור על סודיות", היא אומרת. "אנשים בקושי שמים לב לכך, וחותמים. אלא שהציבור אינו מבין את עומק הבעיה. הבעיה העיקרית היא שוויתור הסודיות שניתן הוא רחב מאוד וכמעט אינו מוגבל. מי שמטפל בתיק יכול להעביר את המידע לכל מי שהוא מוצא לנכון מבלי לדווח לבעל התיק על כך".

"השאלה היא למה אין מגבלה על העברת המידע", מחדדת וולפסון. "הסודיות הרפואית היא אחת מזכויות הפרט הבסיסיות וכאן יש חשש שהיא נפגעת". לאור "תקלות" חיפוש באינטרנט, נשאלת השאלה האם אין מקום להגביל את פרסום המידע בו? "יכול להיות שיש כאן נקודה שטרם חשבו עליה", אומר יו"ר צרכני בריאות ישראל, מידד גיסין. "לעניות דעתי, מידע רפואי של פונה לביטוח לאומי, אסור שיסתובב ללא פיקוח באינטרנט או במאגרי מידע של גופים שאינם קשורים למערכת הבריאות".

מהמוסד לביטוח לאומי נמסר בתגובה כי "מבוטחים שתובעים קצבת נכות, סיעוד, נכות מעבודה וכדומה, מתבקשים למלא נספח'ויתור סודיות'. נספח זה מאפשר לביטוח הלאומי או לבא-כוחו לקבל כל מידע הנוגע למחלתו של תובע הקצבה. פרטים אלה נחוצים למוסד לצורך הטיפול בתביעה ולא לשום שימוש אחר. כאשר העניין מגיע להתדיינות בבית-הדין, כל צד רשאי לבקש חיסיון וכן שהדיון יתקיים בדלתיים סגורות ".

 


מאת: אלי וישניצר  2.12.2005

 

בתאריך 29.11.2005 התפרסמה במעריב הידיעה הבאה.

הידיעה התפרסמה במהדורה המודפסת ובמהדורה המקוונת באינטרנט.

http://www.nrg.co.il/online/10/ART1/013/867.html

 

  

 

פרוטוקול בלחיצת עכבר

הנהלת בתי המשפט תאפשר לכל גולש ברשת לקרוא כתבי תביעה, תצהירים ופרוטוקולים

משה כהן 29/11/2005 10:10

החלטתם לתבוע מישהו? בקרוב כל גולש יוכל לראות את כתב התביעה שהגשתם, וכן את התצהירים שנוספו ואת הפרוטוקולים של הדיונים בבית המשפט. כך החליט מנהל בתי המשפט, השופט בעז אוקון.

זכות עיון כה גורפת ורחבה בתיקי בתי המשפט הוענקה עד כה רק לעיתונאים שקיבלו היתר מיוחד. בשאר המקרים, אפשר היה לראות באתר הנהלת בתי המשפט רק פסקי דין גמורים. מי שביקש לעיין בתיק כולו צריך היה לפנות אל השופט הדן בו, להצביע על הטעם והצורך בעיון, ולקבל רשות לראותו. אבל עכשיו כל אחד יוכל לראות את התיק באמצעות האינטרנט – גם אם אין לו שום קשר אל הצדדים המתדיינים.

"העיון לא הותר עד כה מסיבות טכניות בלבד, פשוט כי לא היו די עובדים כדי לאפשר את זה. אבל אם עיתונאים רואים ממילא את התיק, ואם אפשר לעיין בו דרך האינטרנט, למה לא לאפשר זאת לכל הקהל?", מסבירים למעריב מקורות בהנהלת בתי המשפט.

ההיתר הכללי ייכנס לתוקף עם תחילת הפעלתה של מערכת המחשוב החדשה של בתי המשפט ("תיק ללא נייר") בתוך מספר חודשים. המסמכים שיוגשו בבית המשפט ייסרקו לתוך התיק האלקטרוני, וכל אחד יוכל לראות אותם מביתו.

היתר העיון הרחב הזה יינתן, עם זאת, רק בתיקים אזרחיים, בתיקים מנהליים, ובתיקים של בתי הדין לעבודה. בתיקים פליליים ובתיקים שמתנהלים בדרך כלל בדלתיים סגורות-כמו תיקים של בתי המשפט למשפחה או תיקים שבהם מעורבים קטינים – לא תהיה אפשרות לעיין.

אוקון החליט להרחיב את היתרי העיון לאחר בעקבות המלצות מוועדת המחשוב של לשכת עורכי הדין, בראשות עורך הדין רון גזית. הודעה על החלטתו נמסרה ללשכת עורכי הדין בתחילת החודש, ולפני מספר ימים השיבו אנשי הלשכה כי הם ממליצים אפילו להוסיף מספר סעיפים לנוסח הצו שיפרסם מנהל בתי המשפט בנושא.
תגובות הגולשים כפי שפורסמו באתר http://www.nrg.co.il/online/10/ART1/013/867.html

3.  שערורייה
    המתקומם,    29/11/05 17:40
 האם ידעתם שבתיקי בתי דין לעבודה יש מידע רפואי וסוציאלי על כל המתדיינים מול הביטוח הלאומי למשל? האם השופט אוקון התייעץ לפני שקיבל החלטתו התמוהה גם עם ארגוני נכים וארגונים חברתיים? הידעתם שבתי משפט מקמצים מאוד ומערימים קשיים בבקשות צו איסור פירסום? הדלפת מידע רפואי על אדם באמצעות בי''ח/רופא/מטפל הינה עבירה פלילית, בעוד שעורכי הדין ובתי המשפט חושבים שבשם פומביות הדיון מותר לדרוס את כל תושבי מדינת ישראל ולפרסם מידע רפואי חופשי עליהם באינטרנט ועוד באתר בית המשפט. זה צדק זה? אוקון לך הביתה ותפשוט את גלימתך.

2 טמטום ונוגד חוק הגנת הפרטיות
    אלי, חולון,    29/11/05 11:45 
איפה הגנת הפרטיות של אדם? למה מישהו צריך לקרוא את מה שאני תובע או שאני נתבע או שאיזה אידיוט מחליט להכפיש את שמי ברבים? החלטה מוזרה, פופוליסטית וגרועה.

     תגובה: הדבר הכי חכם שקרה פה 
    יעקב.,    29/11/05 14:58

בעשור האחרון.

האינטרס של כל אזרח הוא שקיפות מלאה במערכת המשפט. ככל שחומר הדיונים יהיה יותר נגיש, יהיה קל יותר לעקוב אחר אפליות, אי עקביות בפסיקות שופטים, ולהשוות בין פסקי דין בבתי משפט שונים. מוכרחים להחליש את מוסד המשפט, מקור הרשע במדינת ישראל 2005.

1 ובטח מה שיקרה זה שזה לא יתמוך
    יהונתן, תל אביב,    29/11/05 10:33 
לא בשוא''ש, לא באופרה, לא בדפדפנים אחרים. הכל יהיה קנייני. ככה זה... המערכת הנוכחית של מערכת בתי המשפט מנוהלת בצורה רעה. רק מעבר לקוד פתוח יוכל לטפל בעניין.

     תגובה: תגובה ל 1 
    בני,    29/11/05 11:37

בתור מישהו שמצוי בלב הענין - תהיה תמיכה בכל הסטנדרטים, כולל פיירפוקס

 


פעילות חברי הכנסת בנושא פרסום פרטים רפואיים.

 

חבר הכנסת מיכאל איתן נכנס לעובי הקורה ושלח מכתב למספר גורמים בנידון, ביניהם למנכ"ל המוסד לביטוח לאומי ולמנכ"ל משרד המשפטים. ראה תכתובות להלן.

לקבלת פרטים על חבר הכנסת מיכאל איתן לחץ כאן

 

 

תשובתו של ד"ר יגאל בן שלום - מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי לח"כ מיכאל איתן:

 

 

 


 גם חבר הכנסת הפרופסור אריה אלדד התגייס למאבק ושלח מכתב לרשם המאגרים בנידון .

לקבלת פרטים על חבר הכנסת אריה אלדד לחץ כאן

 

תודות וקרדיטים יצירת קשר פניה למנהל האתר פרסום באתר רופא כונן 03-5302409  
© כל הזכויות שמורות לאלי וישניצר